13 آبان در حافظه تاریخی ملت ایران، روزی است که هیمنه یکی از دو ابرقدرت جهان شکسته شد؛ روزی که دانشجویان پیرو خط امام، سفارتخانه ایالات متحده را تسخیر کردند و در مقابل چشمان حیرتزده جهانیان، از جنایتهای آمریکا گفتند. دانشجویان از براندازی دولت قانونی دکتر مصدق، از قربانیکردن دانشجویان به پای فرستاده رئیسجمهور آمریکا، از جنایتهای تحت حمایت ساواک و… میگفتند و بغض فروخورده یک ملت و ایبسا ملتهایی را فریاد میزدند.
4 دهه پس از آن 13 آبان، قرار است دور جدید دشمنیهای آن دولت با ملت ایران آغاز شود. آقای ترامپ وعده داده که از امروز، 4 نوامبر 2018، همه تحریمهایی را که با امضای توافقنامه «برنامه جامع اقدام مشترک» میان ایران و 1 + 5 از میان برداشته شد، دوباره اعمال کند.
تحریم برای ملت ایران اتفاق تازهای نیست و سابقهای 4 دههای دارد. در همه سالهای حیات جمهوری اسلامی، تحریم به انحای مختلف و بهانههای گوناگون وجود داشته است با این تفاوت که این بار، آگاهانه به مصاف تحریم میرویم و برای کاستن از آثار و پیامدهای آن، دست به دست هم دادهایم. از این منظر، 13 آبان 1397 میتواند بار دیگر در حافظه تاریخی این ملت بدرخشد و روزی باشد که همبستگی ملی، انسجام و اتحاد، تصویری تازه از قدرتنمایی مردمان مظلوم یک کشور ریشهدار به جهانیان ارائه میدهد.
مراکز علمی و پژوهشی کشور در ماههای اخیر، تلاش داشتهاند تا با شناسایی نقاط ضعف و قوت مدیریت حیات جمعی ایرانیان، از تخریب تحریمها بکاهند. تقریبا تمام یافتهها نشان میدهد که با چند اقدام کلیدی در حیطه مدیریت کلان کشور، میتوان به نحو چشمگیری از آسیب تحریمها کاست و بر دور جدید فشارها و دشمنیها فائق آمد.
تا جایی که به این نوشتار مربوط است، برای روستائیان، عشایر و کشاورزان، فروکاستن نااطمینانی از آینده، یکی از مهمترین ابزارهای غلبه بر تحریمهاست. آمارها نشان میدهد که روستائیان کشور از فرصتهای برابر با شهرنشینان بیبهرهاند، متوسط درآمدشان کمتر از متوسط درآمد ساکنان شهر است و عموماً آسیب بیشتری از تکانههای اقتصادی میبینند. به این اعتبار، هر اقدامی که بتواند امنیت روانی کشاورزان، روستائیان و عشایر کشور را تامین و تضمین کند، در ردیف اقدامات ضدتحریم و فراتر از آن، گامهایی برای نیل به توسعه ملی قلمداد میشود.
پیشنهاد درخشان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مبنی بر تخصیص 1660 میلیارد تومان برای پوشش همگانی بیمه اجتماعی این اقشار، از همین منظر قابل تفسیر است. در واقع اتاق فکر قوه قانونگذار کشور به این نتیجه رسیده که برقراری بیمه اجتماعی برای کشاورزان، روستائیان و عشایر در شرایط فعلی کشور، یک گام مهم و اساسی برای مقابله با آثار اقتصادی و اجتماعی دور جدید تحریمهاست.
برقراری پوشش همگانی بیمه اجتماعی برای روستائیان و عشایر و کشاورزان، علاوه بر کاهش نااطمینانی آنان از آینده، حامل پیام «حمایت» برای تولیدکنندگان – به عنوان بزرگترین پشتیبانان اقتصاد ملی و کارآمدترین ابزار تحقق تابآوری اقتصادی – است، همچنان که با کاستن از شکاف شهر-روستا، حس بیعدالتی و بیتوجهی و احیاناً فراموششدگی را در میان بخش بزرگی از جامعه، از بین میبرد و از این منظر نیز به انسجام و همبستگی بیشتر آحاد ملت کمک میکند.
13 آبان میتواند نقطه آغازین دور جدیدی از تلاشها و اقدامات نظام جمهوری اسلامی برای برقراری و گسترش عدالت باشد؛ روزی که هیمنه استکبار را شکستیم و عدالت را گستردیم. به این اعتبار، 13 آبان تا همیشه در حافظه تاریخی این ملت بزرگ میدرخشد.
علی نیلی